23 September 2019

We love Cabrio

Opel verkopen? Defect, Oud of zonder APK!

De WOK status check is een onderdeel van een kentekenrapport. Deze doe je wanneer je alles wilt weten van een motorvoertuig. Je ziet naast de historie ook hoe de auto er op dit moment voor staat. De status Wacht Op Keuren kan je hier veel over vertellen. Dit was in het verleden heel gemakkelijk op te vragen bij het RDW. Tegenwoordig is daar echter wel het één en ander in veranderd. Daarom is het dus ook heel belangrijk om precies te weten hoe het zit met WOK. Let daarom goed op de volgende zaken wanneer je ermee aan de slag gaat.

Wat zegt de WOK status?

Vooraf is het vooral belangrijk om te weten wat je eigenlijk kunt achterhalen met een WOK status check. Dit is immers een belangrijk punt van aandacht waar misverstanden over bestaan. Het gaat om zaken die betrekking hebben op de veiligheid en de keuring volgens de APK. Dit kunnen diverse uiteenlopende zaken zijn waardoor de auto niet op de openbare weg mag komen en dus stil moet blijven staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

De uitlaat van de auto maakt te veel lawaai
De auto heeft te veel raamfolie opgeplakt gekregen
Er is lichte schade
Er is zware schade
Een andere reden houdt de auto aan de kant

WOK Status controleren

Het is vaak nog wel mogelijk om de WOK status check voor een auto bij een particuliere kentekencheck aanbieder te doen. WOK status en Schadehistorie kunt u controleren via de volgende sites:

https://www.kentekencheckonline.nl
https://www.kentekencheck.info

Beide bronnen tonen gratis WOK status en andere data rechtstreeks vanuit de RDW database zodat u in het getoonde kentekenrapport tevens het APK verleden ziet, de afkeurpunten kunt inzien, de diefstal status en het schadeverleden kan controleren. Er zijn meerdere kentekencheck sites waar dit kan, het is echter wel belangrijk om te bekijken om wat voor type database het gaat en hoe actueel deze is.

WOK melding auto

De WOK status check biedt je de mogelijkheid om te bekijken of er een WOK melding aan een auto gekoppeld kan zijn. WOK staat in dit geval voor Wachten Op Keuring. Het is belangrijk om te weten wat dit is. Eigenlijk is het namelijk heel simpel. De auto is nog niet gekeurd en er is een specifieke reden waarom dit het geval is. Daarom krijgt de auto deze melding. Wanneer het dus om een auto zou gaan dit te koop wordt aangeboden aan jou als consument, dan zou dit dus een goede reden kunnen zijn voor extra onderzoek naar de achterliggende oorzaak.

WOK 1 vs WOK 2

Er bestaan 2 typen WOK meldingen. De WOK 1 Melding is het zwaarst.

WOK1. Een voertuig krijgt een WOK 1 status als het voertuig brandschade heeft gehad, of indien het chassis vervormd is, het dak is verwijderd of als de auto ernstig in de kreukels heeft gezeten.

De WOK 2 status is minder zwaar. Bij WOK2 kunt u denken aan niet goed sluitende deuren of motorkap  of verlichting welke niet juist is bevestigd of losse bumpers, schermen, spiegels enz.

De APK-datum

De WOK status check hangt ook voor een deel samen met het achterhalen van de vervaldatum van de APK keuring en keuringspunten zoals spiegels, wielophanging en carroserie. Dit zijn belangrijke feiten die je moet kennen om veilig met de auto de weg op te kunnen. Wanneer de auto dus nog geen keuring heeft ondergaan, dan is het wel belangrijk om hier enige kennis en zekerheid over op te doen. Daarom is het controleren van de status via de online database van het RDW een hele belangrijke zaak die eigenlijk iedereen die een occasion wil kopen zou moeten doen.

Schadeverleden van de auto

De belangrijkste reden waarom mensen de WOK status check willen doen is omdat ze meer willen weten over het schadeverleden van de auto. Ook kun je de datum van schademelding opvragen alsmede de KM stand bij schademelding. Aan de hand van de check zou je kunnen afleiden dat de auto met schade te maken heeft of te maken heeft gehad. Dit is dan ook de manier waarop de data rondom deze check meestal worden aangeboden. Wel is het belangrijk om te weten dat WOK om meer redenen kan worden toegepast buiten de reguliere (grote) schade aan een auto die de keuring onmogelijk zou maken. Het is dus belangrijk niet de verkeerde conclusies uit de informatie te halen.

De juiste kennis

Zoals eerder aangegeven kan de WOK status check veel zeggen over of de auto wel of niet gekeurd is. Wat vaak echter vergeten wordt, is dat de keuring om allerlei redenen niet door kan gaan. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er ook een probleem kan zijn met de mate van geluid die de auto produceert. Wanneer bijvoorbeeld de uitlaat te veel geluid produceert, dan zal ook WOK worden toegepast. In dat geval zegt het dus niets over het schadeverleden van de auto. Of in ieder geval zegt het niets over grote problemen. Het is dus ook belangrijk om dit niet op die manier te bekijken.

WOK status RDW

De WOK status check is niet meer te doen bij de RDW. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft besloten om deze informatie voorlopig niet langer te verstrekken. Dit doet het vooral vanwege de eerder aangegeven reden. Bij de dienst werd gesteld dat de informatie op een misleidende manier gepresenteerd kon worden waardoor consumenten verkeerde conclusies konden trekken. Op die moment kan je daarom niet bij de RDW aan deze informatie komen. In de toekomst zal dit mogelijk weer kan veranderen. Dan komt de WOK status mogelijk weer terug in het infopakket.

Daarnaast is het ook hier van belang om wel de juiste conclusies te blijven trekken als consument. Besef dus wel dat WOK voor allerlei dingen kan staan en door verschillende partijen kan worden opgelegd. In dat geval is het dus belangrijk om de juiste reden ook te achterhalen als consument.

Dit artikel is geplaatst door (Kessels), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Auto en Motor

Opel Corsa Verkopen

Veilig & Snel uw Opel Corsa verkopen aan de Auto Inkoop specialist. Gespecialiseerd in auto inkoop oudere & moeilijk verkoopbare auto's, zoals auto's met ernstige defecten, APK afgekeurd of total loss.

Auto aan sloop verkopen?

Is uw auto kapot gegaan, of is deze niet door de APK gekomen? Via de betrouwbare service van www.auto-naar-de-sloop.nl heeft u de mogelijkheid deze zonder kosten op te laten halen, en gaat uw auto naar de sloop met vergoeding. Bel ons op om de waarde en  vergoeding te bespreken.